Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Το καταραμένο τζαμί


Στη διασταύρωση των εμπορικών δρόμων Αθηνάς και Ερμού απλώνεται μια από τις πιο χαρακτηριστικές και γραφικές πλατείες της Αθήνας. το «Μοναστηράκι» που δεν πρέπει να υπάρχει Αθηναίος πολίτης που να μην έχει περάσει από εκεί.
 Και τούτο, γιατί από εκεί ξεκινάει η οδός Ηφαίστου όπου από παλιά γινότανε και γίνεται ακόμα - και λίγο πιο κάτω στην πλατεία Αβησσυνίας - το Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό παζάρι το γνωστό Γιουσουρούμ όπου μπορούσε και μπορεί να βρει κανείς από αντίκες μέχρι φθηνά μεταχειρισμένα ρούχα, παλιά βιβλία, και ό,τι κανείς μπορεί να βάλει στο νου του.

Λίγο πιο ‘κει από την πλατεία πάνω σε αρχαία ίσως ερείπια βρίσκεται το Τούρκικο τζαμί που βλέπετε, που ανήγειρε το 1759 ο τότε κυβερνήτης της Αθήνας ο βοεβόδας Μουσταφά Αγά Τζισδαράκης, και για να φτιάξει ασβέστη ή μαρμαροκονίαμα για το χτίσιμο, γκρέμισε έναν Κίονα, μια κολώνα από τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Υπήρχε όμως μια πρόληψη εκείνη την εποχή, ή φήμες, ότι οι καταστροφές στα αρχαία Μνημεία που φαίνεται πως οι Τούρκοι τα σέβονταν, προκαλούσαν συμφορές. Και πράγματι την επόμενη χρονιά από το χτίσιμο του χτιρίου το 1760 ξέσπασε επιδημία πανώλης στην Αθήνα που αποδόθηκε στην ιεροσυλία που είχε γίνει στο Ναό του Ολυμπίου Διός από τον βοεβόδα που κι αυτός τιμωρήθηκε από τη διοίκηση για την πράξη του, και το τέμενος καθιερώθηκε σαν « το Καταραμένο Τζαμί»

Το 1915 ο γνωστός αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος αναστήλωσε και ανανέωσε το χτίριο που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, και το βλέπετε εδώ σε χαρακτικό του πάλαι ποτέ φίλου Γ Φαρσακίδη.

1 σχόλιο: