Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Καρύταινα



Καρύταινα, το Τολέδο της Ελλάδας.

Γνώρισε μεγάλες δόξες τον καιρό της φραγκοκρατίας – 13ος αιώνας – με τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ κ.α.
Το κάστρο της χτίστηκε επί φραγκοκρατίας κατά τα μέσα του 13ου αιώνα από τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ. Ύστερα από 80 χρόνια καταλαμβάνεται από τους Βυζαντινούς ενώ το 1460 το παίρνουν οι Τούρκοι. Αργότερα, και για τριάντα περίπου χρόνια το κατέχουν οι Ενετοί.
Το 1821 στη μάχη της Καρύταινας υπό τον Κολοκοτρώνη το καταλαμβάνουν οι Έλληνες που κατά το 1826 το οχυρώνει και στους πρόποδες φτιάχνει το σπίτι του αφού χρησιμοποιεί την Καρύταινα σαν έδρα και ορμητήριο στην περιοχή.
Όποιος είχε την τύχη να διαβάσει το Χρονικόν του Μωρέως θα διαπίστωσε πως επί φραγκοκρατίας η Καρύταινα ήταν το κέντρο του Μωρηά. Εκείνη η εποχή περιγράφεται με πολύ γλαφυρότητα από τον γασμούλο συγγραφέα στο Χρονικόν του Μωρέως, και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Θα γελάσετε κιόλας διαβάζοντας να παραπονιέται ο συγγραφέας του Χρονικού που οι Γορτύνιοι – Σκορτούς τους αποκαλούσαν τότε – δεν έβγαιναν με τις πανοπλίες τα άλογα και τα ακόντιά τους να αντιμετωπίσουν σε μονομαχίες τους (ληστές και άρπαγες) ιππότες αλλά τους πολεμούσαν με χωσιές (ενέδρες)κλπ. 
Γνωστό έμεινε από εκείνη την εποχή και «το Καρυτινό ντουφέκι»
Η Καρύταινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας (άσχετα από το ότι ποτέ δεν γίναμε ανεξάρτητο κράτος). Μου είπαν ότι περνώντας κάποτε ο Καζαντζάκης από εκεί την αποκάλεσε «Τολέδο της Ελλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου