Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Λαγκάδια


Κεφαλοχώρι της Γορτυνίας χτισμένο σε πλαγιά με κλίση 70 μοιρών σε υψόμετρο 980 μ με ιστορία και προσφορά στον αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821 αλλά και από τους γνωστούς Λαγκαδινούς μαστόρους του (πετράδες) γνωστό.
Λέγανε μάλιστα παλιότερα ότι ρώτησε κάποτε ο δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο:
-Παιδιά ποιος έχτισε τον κόσμο;
ι Λαγκαδινοί μαστόροι! απάντησαν εν χορό τα παιδιά!


Κατά τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο μετά το 1821 τον αποκαλούμενο και «Πόλεμο των Προεστών» εκεί μεταξύ 1824 και 1825, οι Άγγλοι που είχαν δώσει τα δάνεια έριξαν το βάρος τους στη νησιώτικη κεφαλαιοκρατία, και ο Κουντουριώτης με την παρέα του σκορπώντας αφειδώς τις αγγλικές λίρες των δανείων έφερε στίφη εξαθλιωμένων Ρουμελιωτών, που με επικεφαλής τον Κωλέτη και τον Γκούρα εξαπολύθηκαν και λεηλατούσαν, έκαιγαν και εδήωναν το Μωρηά τιμώντας ιδιαίτερα τη Γορτυνία, σπέρνοντας την καταστροφή το φόβο και τον τρόμο στους αντιπάλους τους. 

Στα έρημα Λαγκάδια ο Κωλέτης άραξε για αρκετές ημέρες στο αρχοντικό των Δεληγιανναίων, και οι άνδρες του καταστρέφανε ό,τι είχε ακόμη μείνει όρθιο. Τόσο ήταν το μίσος κατά των αντιπάλων τους και τέτοια η μανία καταστροφής, που για να γδάρουν τα χοιρινά που σφάζανε για να φάνε, αντί για νερό ( το βραστό νερό είναι απαραίτητο για το γδάρσιμο του γουρουνιού) βράζανε κρασί που το τραβούσαν με τους κουβάδες από τις δεξαμενές και τα βαρέλια.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου