Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Αρκαδικά.Της Κυράς το γιοφύρι.




Τον καιρό της Φραγκοκρατίας κάπου εφτά αιώνες από σήμερα, η Κυρά της Άκοβας ξεκίνησε από το Κάστρο της που ερείπια του υπάρχουν ακόμα κοντά στο Βυζίκι της Γορτυνίας να πάει βορειότερα, στο ποτάμι όμως τον Λάδωνα, ένα ξύλινο γεφύρι που υπήρχε για να ενώνει τις όχθες του ποταμού το είχε παρασύρει το ρεύμα και η κυρά με τη συνοδεία της αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από την κοίτη. Σε κάποια στιγμή όμως το άλογό της «μουλάρωσε» και καθώς σηκώθηκε στα πισινά του πόδια βράχηκε μπέρτα της, και αυτό το επεισόδιο ήταν η αφορμή να αποφασίσει η Κυρά να χτίσει εκεί ένα πέτρινο γεφύρι με δικά της έξοδα.


Η ΄Ακοβα ήταν μια από τις Βαρωνίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την κατάκτηση (το 1209) του Μωρηά από τους Φράγκους - η Φραγκοκρατία κράτησε από το 1204 που οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1391 που η περιοχή κατελήφθη από τους Οθωμανούς, και το κάστρο της ήταν γνωστό και ως Κάστρο της Μονοβύζας, γιατί, λένε, ήταν μονόστηθη για να μπορεί να πολεμάει καλύτερα. Αυτό, τώρα, το «Μονοβύζα» για την εποχή που μιλάμε, δεν ξέρω αν σας δημιουργεί συνειρμούς με όσα ανέφερε ο ιστορικός Ελλάνικος τον 5ο πχ αιώνα ή ο Στράβωνας που αναφέρει ότι οι Αμαζόνες κόβανε τον δεξιό τους μαστό για να μην εμποδίζονται στην τοξοβολία ενώ κρατάγανε τον αριστερό για να θηλάζουν τα παιδιά τους.



Η Βαρώνη, λοιπόν, η Κυρά της Άκοβας κατασκεύασε με Τσάκωνες τεχνίτες ένα πέτρινο γεφύρι με δυο καμάρες, και αργότερα επί Τουρκοκρατίας έγιναν και άλλες προσθήκες με τελική κατάληξη κάπου εκεί κατά το 1908 να ολοκληρώσουν τα γεφύρι Λαγκαδινοί μαστόροι. ¨Ένα γεφύρι με πέντε καμάρες όπως βλέπετε και στην εικόνα, 55 μέτρων μήκους και πλάτους 2.15 εκ. Μετά τη δημιουργία της λίμνης του Λάδωνα κατά τη δεκαετία του’50 το γεφύρι κατά την Άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια πλημμυρίζει και καλύπτεται από τα νερά για αυτό το λόγο σε μικρή απόσταση κατασκευάστηκε η καινούργια γέφυρα που βλέπετε.


Πληροφορίες για το θέμα βρίσκετε πολλές  μέσω της Google ειδικότερα στα: kalavryta news.com, στο facebook.com/ladonas river.gr και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου