Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Από τη Γορτυνία στη Νεμέα Κορινθίας.


Για να πάμε εμείς οι Γορτύνιοι στην Αθήνα ακολουθούμε τη συνήθη διαδρομή Βυτίνα Αρκαδίας - Λεβίδι - και μπαίνουμε στην Εθνική Οδό λίγο έξω από την Τρίπολη από όπου μέσω Κορίνθου φθάνουμε στην Αθήνα. Αυτό το ταξίδι το κάνουμε τουλάχιστον τέσσερεις φορές το χρόνο από εικοσαετίας με την κυρία Ελένη, αλλά καμιά φορά που θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε θαυμάσια θέα από ψηλά, αντί να τραβήξουμε προς Αρτεμήσιο ακολουθούμε την παλιά διαδρομή μέσω Νεμέας.


Από το Λεβίδι δηλαδή, αντί να τραβήξουμε προς Τρίπολη στρίβουμε αριστερά, φθάνουμε στην ιστορική κωμόπολη Κανδήλα και ανεβαίνουμε στο όρος Ολίγυρτος που η ψηλότερη κορυφή του φθάνει τα 1935 μέτρα. Ανεβαίνοντας τις στροφές του Ολίγυρτου έχουμε θαυμάσια θέα προς τα αρκαδικά βουνά ιδιαίτερα προς τις χιονοσκέπαστες αυτή την εποχή κορυφές του Μαινάλου, μια θέα πραγματικά φανταστική. Από τον Ολίγυρτο που βρίσκεται στα σύνορα Αρκαδίας – Κορινθίας – Αργολίδας αρχίζει η κατάβαση με κατεύθυνση τη Νεμέα, και εδώ ξετυλίγεται μια άλλη φαντασμαγορική θέα προς την εύπορη πεδιάδα που ξανοίγεται χαμηλότερα. Όπως καταλαβαίνετε, η απεριόριστη και φανταστική θέα προς τα αρκαδικά βουνά στην ανάβαση αλλά και προς τα κορινθιακά κυρίως τοπία αλλά και τα της Αργολίδας στην κατάβαση είναι ο ισχυρός λόγος που μας κάνει να προτιμάμε την ήσυχη αυτή διαδρομή.
1000 περίπου μέτρα χαμηλότερα βλέπουμε το κεφαλοχώρι Σκοτεινή που φαίνεται στις εικόνες. Και λέγεται Σκοτεινή γιατί – η επικρατέστερη άποψη – σκοτεινιάζει σχεδόν προτού πέσει ο ήλιος, από τα βουνά που την περιβάλλουν αν και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων. 



Διασχίζοντας την εύφορη κοιλάδα που απλώνεται μπροστά από τη Σκοτεινή προς τη Στυμφαλία, δεν αργούμε να φθάσουμε στον τεράστιο αμπελώνα στην πεδιάδα της Νεμέας, και βρισκόμαστε στην πόλη που κατά τη μυθολογία μας ο Ηρακλής σκότωσε το μυθικό λιοντάρι, το λιοντάρι της Νεμέας. Με μια ελαφριά στροφή προς τα αριστερά βγαίνουμε από τη Νεμέα και μπαίνουμε στην Εθνική Οδό, κι αφού διασχίσουμε άλλα εκατόν δέκα τόσα χιλιόμετρα φθάνουμε στο κλεινόν άστυ. Μια ευχάριστη διαδρομή από το Λεβίδι μέχρι τη Νεμέα χωρίς κυκλοφορία που είναι και σοβαρός λόγος να μπορεί ο οδηγός να απολαύσει την ανεπανάληπτη θέα στα βουνά της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου