Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Το βιβλίο του Βασ. Κ. Αναστασόπουλου για το Ψάρι ηραίας


Είναι το βιβλίο του Ψαραίου Βασίλη Κων. Αναστασόπουλου που παρουσίασε στο Γαλάτσι στις 20 του περασμένου Μάη.
Ένα εξαίρετο πόνημα στο οποίο ο συγγραφέας με επιστημονικό τρόπο αλλά και σεβασμό στην παράδοση και σε γραπτές πηγές παρουσιάζει στοιχεία για το Ψάρι Ηραίας από την ίδρυσή του σχεδόν, για το χώρο που χτίστηκε ο πρώτος οικισμός και τις μεταβολές του, για τη ζωή, τους αγώνες επιβίωσης τις σχέσεις και τις συμπεριφορές, τις συνήθειες και τις ασχολίες των κατοίκων του στην μακραίωνη πορεία του μέχρι σήμερα.
Με αναφορές και ονόματα Ψαραίων σε Οθωμανικά Κατάστιχα απογραφής του 1461 – 1574, αναφορές σε πολλές άλλες γραπτές πηγές όπως, της Ακαδημίας Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του κράτους, σε έργα κορυφαίων επιστημόνων όπως του Χ. Σακελλαρίδη, του Τάσου Γριτσόπουλου και άλλων, σε ιστορικές και λαογραφικές εκδόσεις της ευρύτερης  περιοχής, σε Μητρώα αρρένων των γύρω χωριών και  σε πρακτικά της Κοινότητας Ψάρι.
Πολύ καλή δουλειά επίσης έχει κάνει ο Βασίλης Κων Αναστασόπουλος και με τα τοπωνύμια της περιοχής του χωριού μας που μας δείχνουν την πορεία των κατοίκων του και τις διάφορες φυλετικές ομάδες που τους συνέθεταν στο πέρασμα των αιώνων αλλά και την ιστορία του, που αποτελεί και μέρος της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, ανατρέχοντας σε στοιχεία και από το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας του Δημητράκου, αλλά και ελληνοαλβανικών, ελληνοβουλγαρικών και άλλων λεξικών.
 Το βιβλίο τούτο είναι πολύ χρήσιμο όχι μόνο σε εμάς τους Ψαραίους για να γνωρίζουμε τον τόπο και την ταυτότητά μας, αλλά και σε ερευνητές και ιστοριοδίφες της Γορτυνίας και όχι μόνο.
Στον δικό μας Βασίλη, στον γιο της Μαρίνας και του Κωστή Αναστασόπουλου έχω να πω ένα μεγάλο Εύγε, να τον συγχαρώ για την δουλειά του και να του ευχηθώ να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου